Начало Рехабилитация Възстановяване след инсулт - Дядо Васко
 

Възстановяване след инсулт - Дядо Васко

Дядо ВаскоДядо Васко,
Е възрастен човек на 85 годишна възраст.
На 03.01.11г. получава мозъчен инсулт и синът му извиква бърза помощ и го закарва в болницата. Там престоява около една седмица и е изписан на 08.01. Във епикризата пише, че е изписан с подобрение.

Неговият син споделя:
Поставиха на баща ми диагноза "Мозъчен инсулт".
При изписването, въпреки, че в епикризата пише с подобрение, баща ми беше доста по-зле и лекуващият лекар ми каза, че оттук на сетне, ще се грижа за човек на легло и ако не искам това да се случи, да го дам за гледане в някой хоспис.“

Синът на дядо Васко се свърза с мен в деня на изписването. Това, което разбрах по телефона е, че става въпрос за човек на 85 г., на легло, с диагноза Инсулт. Три дни по-късно ги посетих в къщи и започнахме рехабилитация. На втората седмица от началото на терапията, дядо Васко успя да застане изправен с помощ. Дядо ВаскоТри седмици по-късно вече можеше да стои на крака около минута без помощ  и да прави няколко крачки с четириопорна проходилка. Три месеца след изписването, той можеше да става самостоятелно от легнало положение до седеж, да се изправя без чужда помощ и помощно средство до стоеж и да направи самостоятелно няколко крачки. В своето ежедневие, за по-голяма безопасност, използва проходилка. Ходи самостоятелно до тоалетната, храни се в кухнята, заедно със съпругата си и може да достигне всяка точка на жилището си.
Дядо Васко Четири месеца по-късно, въпреки прекараният инсулт, дядо Васил слиза по  стълби с помощ, излиза навън (с подлакътни патерици и придружител)  и заедно посетихме кварталното магазинче, от което той пазарува. Рехабилитацията след инсулт е наложителна и може да помогне за възстановяване на движенията и дейностите.

Това добро ниво на възстановяване и степен на независимост в ежадневните дейности на дядо Васко, се дължи преди всичко  на решението от страна на сина му за прилагане на рехабилитация след инсулт. От голямо значение е и наличният двигателен потенциал, стриктното изпълнение на всяка поставена задача и огромното желание на един възрастен човек да бъде отново на крака.

Бисер Димитров

 

Тази информация и снимките, се публикуват със съгласието на лицето и неговите близки.

 
 
copyrights © Pro-therapy | Възстановяване след инсулт - Дядо Васко