Начало Рехабилитация Множествена склероза - МС
 

Множествена склероза - МС

Съдържание на статията
Множествена склероза - МС
Какво е множествена склероза ?
Форми на проява на МС
Последици от МС
Рехабилитация при Множествена склероза
Всички страници

Множествена склероза (МС) е неврологично заболяване засягащо Главен и Гръбначен мозък. Характеризира се с чувство на обща слабост, мускулни спазми и лесно настъпваща умора. Множествена склероза е социално - значимо заболяване с различна прогноза и развитие.


Какво е множествена склероза?

Множествена склероза - МСМножествена склероза, мултиплена склероза - МС е множествено увреждане на обвивките на нервните влакна в централната нервна система – главен и гръбначен мозък, което води до нарушаване проводимостта на нервният импулс и богато разнообразие на симптоми и оплаквания.

 

Увреждане на миелинМножествена склероза - МС започва като възпаление на бялото вещество на нервната тъкан (миелин), което придобива хроничен характер, а в късните стадии се получават склеротични промени (плаки)  в различни области на централната нервна система.

 

Множествена склероза е заболяването с възможно най-богата клинична картина, като, поради засягане на различни зони от главния и гръбначния мозък,  може да наподоби почти всички симптоми характерни за увреждане на централната нервна система.
Причината на заболяването е неизвестна. Смята се, че Множествена склероза - МС е автоимунно заболяване, включващо генетичната предразположеност на индивида под влияние на определени фактори на околната среда. Статистически,  България е в средната рискова зона на заболеваемост от Множествена склероза - между  5 и 30 човека на 100 000 население. Първите симптоми се появяват в млада възраст, между 20 - 40 години, като по- често боледуват жените.
Статистиката не важи обаче за човека с поставена диагноза Множествена склероза - МС. При него тя е 100% и трябва да се научи да се справя със симптомите и да ги управлява с помощта на специалисти.

 


Форми на проява на Множествена склероза - МС

Ходът на заболяването е изключително вариабилен и много индивидуален. Взависимост от начина на протичане, основно се определят 4 форми:

Пристъпно-ремитентна форма на МСПристъпно - ремитентна форма на Множествена склероза

Характеризира се с периоди на обостряне, последвани от периоди на продължително възстановяване (ремисия), което понякога може да продължи с години. Възможно е след пристъпа да има наличие на остатъчен неврологичен дефицит, но може да настъпва и пълно възстановяване.

 

Вторично-прогресивна форма на МСВторично - прогресвна форма на Множествена склероза

Най-често срещаната форма на мултиплена склероза. Характеризира се с пристъпи и ремисии, като постепенно, времето на обостряне се увеличава, времето на възстановяване намалява и винаги след пристъп остава неврологичен дефицит.

 

Прогресивно- пристъпна форма на МСПрогресивно - пристъпна форма на Множествена склероза

Тази форма на множествена склероза се характеризира с постоянен прогрес на неврологичния дефицит. Наблюдават се  периоди на обостряне, но след тях не настъпват периоди на възстановяване.

 

Първично-прогресивна форма на МСПървично - прогресивна форма на Множествена склероза

От самото начало на заболяването се наблюдава прогрес без ясно изразени периоди на обостряне и ремисии.

 

Повечето специалисти смятат че, ако 15 години след началото на заболяването, човекът е функционално независим и може да води пълноценен живот, може да се говори за Доброкачествена форма на множествена склероза.

 


Последици от Множествена склероза - МС

Последствията от множествена склероза са много разнообразни взависимост от зоните на увреждане и степента на засягане на нервната система. Те могат да бъдат:

 • Двигателни нарушения
 • Сетивни нарушения
 • Зрителни нарушения
 • Мускулна слабост
 • Мускулни спазми - спастично повишен мускулен тонус
 • Координационни и равновесни нарушения
 • Говорни нарушения
 • Нарушения в гълтането
 • Бързо настъпваща умора
 • Остри или хронични болки
 • Тазово - резервоарни нарушения - чести (фалшиви) позиви за уриниране, задържане на урина, запек
 • Познавателни нарушения
 • Депресия или еуфория

Рехабилитация (Кинезитерапия) при Множествена склероза

Рехабилитация при Множествена склероза МСРехабилитацията при Множествена склероза трябва да започне най-рано след първоначалният пристъп и диагностицирането и. Подходът, краткосрочните и дългосрочни цели за рехабилитация са строго индивидуални за всеки и зависят от множество фактори свързани със заболяването и личните особености на пациента.

Кинезитерапията като част от общата рехабилитация при множествена склероза и цялостното лечение, работи в следните основни направления:

 • Подобряване баланса и равновесието при ходене
 • Намаляване на спастично повишен мускулен тонус (спазми и скованост) като предпоставка за по добър обем на движение на активните движения и намаляване на болката
 • Увеличаване на мускулната сила
 • Подобряване на координацията на движенията
 • Преобучение на нормалните модели на движение
 • Намаляване на проблемите с пикочния мехур и червата
 • Намаляване на риска от падане
 • Подобряване на настроението
 • Подбор на подходящо помощно средство и обучение в използването му при необходимост
 • При необходимост, провеждане на обучение на близки и асистенти в техники за правилно преместване и обслужване, максимално безопасни както за болния, така и за този, който го обслужва.

Кинезитерапията и рехабилитацията при болни от Множествена склероза е продължителен процес. Често се налага да се провежда терапия веднага след пристъпа, целяща възстановяването на основните движения. В дългосрочен план, кинезитерапията при Множествена склероза поддържа постигнатите подобрения и е добра превенция, срещу задълбочаването на симптомите.
В практиката си съм срещал хора, които не извършват почти никакви движения, защото някой им е казал, че преумората вреди. Истината е, че и обездвижването и преумората могат да усложнят сериозно състоянието. От друга страна обаче, внимателно дозираните и целенасочени натоварвания са крайно необходими при лица с Множествена склероза.
Множествената склероза е заболяване, при което най-добър ефект се постига, когато се работи мултидисциплинарно (лекар, кинезитерапевт, психолог, ерготерапевт, логопед, социален работник) със съдействието на семейството и при пълна яснота за затрудненията, които болният среща в домашната, професионалната среда  и в обществото.
На запад, хората с диагноза Множествена склероза - МС, се посещават при домашни условия от кинезитерапевт с различна интензивност - един, два или три пъти седмично, веднъж на две седмици или един път месечно, като това не изключва отделните курсове на комплексна рехабилитация в балнеосанаториални условия.

 

Бисер Димитров
Кинезитерапевт
(+359)896667998
София, България
E-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
 
copyrights © Pro-therapy | Множествена склероза - МС